Allt du velat veta om hammarskaft

Efter många år med smide och verkstadsarbete är en viktig del för precisionen i arbetet att man är noga med sina verktyg. Utöver det rent praktiska att saker fungerar bättre så är det en hållning som varje yrkesstolt hantverkare borde hålla hårt på. Det gäller alla verktyg men just här vill jag slå ett slag för en sorgligt eftersatt detalj:

Hammarskaft. 

Är det så viktigt då ? Ja, för en smed i alla fall. Dåligt skaftade hammare kommer att göra att du inte kan jobba med den precision du bör. Under-eller överställda hammare eller hammare som sitter snett på skaftet kommer att ge dig skador på handleder och armbåge om du jobbar för länge, och risken är att det blir en normalitet eftersom yrkeskolorna inte heller tar upp ämnet, vad jag vet i varje fall. 

Så här finns två korta filmer (1) och (2) som förklarar lite hur jag menar och hur jag gör med mina hammare. 

Hoppas det blir till glädje för någon.