Jag

En aningen krokig väg genom det som kallas de yrkesaktiva åren blev det när man ser tillbaka. Från Stenebyskolans idyll i Dalsland på 70-talet, värnplikt självklart, några år med liten smedja på söder i Kristianstad, järnhandelsbiträde (någon Kristianstadsbo som minns Ellbergs ?) och reparatör o montör på olika industriföretag. Tog så klivet över till utbildarrollen i industriteknik på AmuGruppen, som det hette då, när 80talet gick över i 90tal. Blev kvar kvar där i olika roller till 2003 då kommunala skolan lockade. Hållit mig i den sfären sedan dess, parallellt med smide och annat hantverk. Brinner fortfarande för teknikämnet i skolan, även att introducera unga i teknikens värld via kurser på lov och kvällar när det efterfrågas.

Inte bara så att teknik är roligt och intressant i sig, det är det, men det är även en möjlighet att träna unga i klart och kritiskt tänkande baserat på sådant som vi faktiskt vet. Och om vi inte vet, vad vi måste vi ta reda på. Om vi inte tränar våra unga i en klartänkt problembeskrivning /formulering kommer de att få mycket svårare att vara del i de lösningar som framtiden kräver.

 

 

 

Smidet då ?

Det genuina hantverksmidet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Att utgå från att elekricitet inte finns där (vi är kanske snart där, tack regeringen) är en utmaning.  Om inte annat så får man insikter i hur otroligt mycket arbete som våra förfäder har fått generera för att ta oss dit vi är idag.  Men även som hantverksutmaning, man får en hammare och ett städ, en hög med kol. Sätt igång och börja tillverka redskap för att överleva, man får tänka till. Har gjort ett antal bälgar/ässjor som jag släpat runt på hantverksmarknader när tid fanns. Vad man ska tänka på när man ska göra en bälg kunde man bre ut sig över i en egen websida. Kanske återkommer jag med det i ett inlägg senare. Tar dessutom några år att lära sig elda rätt beroende på vilken kol-sort man har och vad man ska göra. Men det är galet kul. 

Smidet idag inskränker sig till ett svärd då och då när tiden finns, har kvar ett några typer jag vill prova att göra.

Kurser i smide finns det alltid efterågan på och det kör jag vid tillfälle. 

 

Vill du komma i kontakt med mig ? Skicka ett mail till artbuthnot@gmail.com

så återkommer jag inom 24 timmar. 

/Ulf

Senaste inläggen