Smida pilspetsar, busenkelt eller hur ? Både ja och nej, det enkla ligger i, att rent hantverkstekniskt är det inte jättesvårt. Lagom mycket material, jag håller mig till 10 mm runt, pena ut till en solfjädersform, smid en holk. Hugg av, smid en spets. Klart.

Ett par saker man ska vara uppmärksam på bara…det första är att börja smida holken nere vid halsen, där själva spetsen börjar, håll ganska hög värme, gul-ljusröd. Får du med dig den rundningen kommer nästan resten av holken på köpet. Noga att du håller hela materialet jämnvarmt annars kommer det tunna godset att bocka sig knyckigt och det är rätt bökigt att få det snyggt i efterhand. I och med att materialet är tunt tappar det värme fort så du måste jobba snabbt. För övrigt är det ganska komplikationsfritt. Formen på spetsen kan du variera, från lite standard lansettform till bodkin-shape, eller breda jaktpilar, det gör man efter tycke och smak.

Jag har gärna en hammare med rundad ban, just för att få övergången mellan holk och spets prydlig, och jobbar mot den breda delen av hornet i just det momentet. Fast ni kan se själva, här: