Svärd och sånt

Svärd är kul. Intressant, En utmaning att tillverka. Mitt intresse väcktes i början av 70-talet när man läst Ringen första vändan. Började läsa allt som Oakeshott skrivit och sen var det bara att sätta igång i ett litet överbelamrat garage i radhuset i Åhus. Att jag inte orsakade en brandkatastrof är en gåta fortfarande men det är en annan historia. Kombinerat med ett intresse för det fornnordiska så föll det sig så att vikinga-och folkvandríngstid var det jag som kom in på. 

 

Egentligen drogs jag mera mot det som kallas romersk järnålder/folkvandringstid  hellre än vikingatid, och det är svårt att dra gränser om vad som är vad. Har lite kvar på det området att undersöka. 

Att göra svärd är helt enkelt roligt och ställer väldigt höga krav på hantverkskunnande. Beroende på kommer man in på olika dekorationstekniker, rent formsmide, värmebehandling och slipning/polering. Här skriver jag ner några av de erfarenheter jag gjort och fortfarande gör, för de som kan vara intresserade. 

Gesällprov

Gesällprov

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Pilspets

Pilspets

Smida pilspetsar, busenkelt eller hur ? Både ja och nej, det enkla ligger i, att rent hantverkstekniskt är det inte jättesvårt. Lagom mycket material, jag håller mig till 10 mm runt, pena ut till en solfjädersform, smid en holk. Hugg av, smid en spets. Klart. Ett par...

Smida svärd på 14 minuter

Smida svärd på 14 minuter

Smida svärd...hur svårt kan det vara. Ja, det beror på hur långt man vill driva det. Om vi börjar bara med att tänka utifrån "tillverka" svärd...då har man i huvudsak två vägar att gå; smida eller plocka fram formen med olika typer av skärande bearbetning, typ slipa...

Senaste inläggen